Saint-Lucziekenhuis laat patiënt videofilm bekijken om anesthesie te vermijden

De afdeling radiotherapie-oncologie van het universitair ziekenhuis Saint-Luc heeft een alternatief gevonden voor anesthesie of toediening van medicijnen die angst verminderen bij een behandeling met stralen: het afspelen van een (teken)film. Het idee werd opgevat voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen er rustig mee gehouden worden. De techniek werd al bij een twintigtal patiënten gebruikt, maakte het ziekenhuis dinsdag bekend.

Radiotherapie is een van de belangrijkste behandelingen tegen kanker. "De ioniserende (radioactieve) stralen worden op de tumor gericht om de kankercellen te vernietigen", aldus het ziekenhuis van de universiteit van Louvain-la-Neuve. Tijdens de bestraling, die ongeveer een half uur duurt, mag de patiënt niet bewegen. Voor wie te gestresseerd is of claustrofobie heeft, worden gewoonlijk twee oplossingen voorgesteld: anxiolytica (medicijnen die angst onderdrukken) voor volwassenen en lichte algemene verdoving voor kinderen.

Radiotherapie omvat gemiddeld dertig sessies. Omdat een moeder haar kind zo veel verdovingen wou besparen, kwam de afdeling radiotherapie-oncologie van Saint-Luc op het idee videofilms te laten zien tijdens de behandelingen.

Er kon echter niet zomaar een beeldscherm voor de patiënt gezet worden, want er mag niets in de weg van de stralingsbundels staan, legde technoloog Philippe Humblet uit. Samen met Catia Palhetinha Aguas (dosimetrie) ontwikkelde Humblet een systeem waarmee videofilms op de binnenwand van het behandelingstoestel kunnen worden geprojecteerd dankzij een microprojector en een luidspreker.