Schauvliege heeft een klacht ingediend tegen Volkswagen

Vlaams minister van Natuur en Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) heeft nu ook officieel een klacht ingediend tegen Volkswagen na de ontdekking van de "sjoemelsoftware". Dat heeft onze redactie vernomen. De minister liet eerder al verstaan dat ze dat van plan was.

Schauvliege vond eind september al dat er moest worden opgetreden tegen Volkswagen, nadat bekend was geraakt dat de autobouwer had geknoeid met de uitstoottesten en zo betere milieuresultaten kon voorleggen op papier dan in werkelijkheid.

Groot probleem voor de Vlaamse regering, die een fijnstofbeleid voert waarbij alles gebaseerd is op de testgegevens van de autofabrikanten. "Als dan blijkt dat die gegevens niet kloppen, gaat heel het beleid onderuit", zei de minister toen in "Van Gils & Gasten". "Het is logisch dat we stappen ondernemen om hen (Volkswagen, nvdr.) daarvoor mee verantwoordelijk te stellen."

Hoewel ze een dag later al tegenwind kreeg van partijgenoot en vicepremier in de federale regering Kris Peeters hield Schauvliege duidelijk voet bij stuk. Op 4 november diende het kabinet een klacht in bij het Brusselse parket, maar het nieuws raakte nu pas bekend.

De zaak zit in een gerechtelijk onderzoek, samen met een klacht die eerder al was ingediend door een particulier.