SeaWorld vervangt omstreden orkashow om bezoekers weer aan te trekken

Na jaren van kritiek gaat het zeedierenpark SeaWorld in de Amerikaanse staat Californië zijn bekende orkashows afbouwen. 2017 zal het laatste jaar zijn waarin de bekende "Shamu"-show wordt getoond in San Diego. Dierenrechtenactivisten zien in de aankondiging alleen maar een poging om bezoekers weer naar het park te lokken.
A2011

De "Shamu"-show, waarin de enorme dieren onder meer het publiek onderspatten, komt op zijn einde in 2016. Vanaf 2017 komt het park met een "volledig nieuwe orka-ervaring, in een meer natuurlijke setting", kondigde CEO Joel Manby aan.  

De shows worden dus niet echt stopgezet, maar aangepast in één van de elf SeaWorld-parken in de Verenigde Staten. Dierenrechtenactivisten zien in de aankondiging niets meer dan een poging om het imago van het bedrijf op te krikken.

Blackfish-effect

De kritiek op SeaWorld voor hun behandeling van orka's bereikte een hoogtepunt bij de release van de documentaire "Blackfish" in 2013. De makers onderzochten naast de levensomstandigheden van de orka's ook de dood van drie trainers, veroorzaakt door orka's in gevangenschap. SeaWorld heeft de documentaire steeds afgedaan als onjuist en misleidend.

Sinds het uitkomen van "Blackfish" is het aantal bezoekers in de SeaWorld-parken achteruitgegaan. Critici zien in het afbouwen van de "Shamu"-show dan ook een poging om mensen terug te lokken. De nieuwe voorstelling zal een minder groot circusgehalte hebben, maar meer focussen op hoe de dieren zich zouden gedragen in het wild.

Volgens Ben Williamson, directeur van dierenrechtengroep PETA, is het afbouwen van de shows niet voldoende. "De gevangenschap van de dieren leidt ertoe dat ze zich niet natuurlijk kunnen gedragen." Verschillende groepen roepen SeaWorld op om alle orka's vrij te laten in reservaten aan de kust.

DAMIAN DOVARGANES2015
AP2011