Slovenië bouwt barrière aan grens met Kroatië

Slovenië gaat barrières aanbrengen aan de grens met Kroatië om de toestroom aan vluchtelingen onder controle te krijgen. De overheid heeft het over "tijdelijke technische obstakels" en benadrukt dat de grensposten open blijven.
Archieffoto

Sinds Hongarije zijn grenzen afsloot met een metershoog hek, heeft de vluchtelingenstroom zich verplaatst naar Kroatië en Slovenië. Sinds oktober zijn in het kleine land al meer dan 170.000 vluchtelingen binnengekomen op weg naar West-Europa. De komende dagen worden er opnieuw 30.000 verwacht.

Slovenië, dat deel uitmaakt van de EU en de Schengenzone, heeft het moeilijk om de toevloed onder controle te krijgen. De geplande barrières aan de grens moeten daarbij helpen. "Deze obstakels, met waar nodig ook hekken, hebben als doel om vluchtelingen te leiden naar de grensposten. We sluiten onze grenzen niet", zegt premier Miro Cerar.

Slovenië wil met andere woorden dat de vluchtelingen enkel nog aan de bewaakte grensposten het land kunnen binnengaan, zodat de instroom ordelijk verloopt. Volgens Cerar zijn de maatregelen nodig om een "humanitaire catastrofe" te vermijden. Buurland Oostenrijk heeft gelijkaardige plannen aan de grens met Slovenië.