Sony trekt stekker uit Betamax-videocassetten

Alweer verdwijnt een stuk techniekgeschiedenis. Het Japanse technologieconcern Sony stopt na 40 jaar met de verkoop van Betamax-videocassetten. De sinds 1975 geproduceerde cassetten moesten het destijds in de competitie om de homevideomarkt afleggen tegen de technisch inferieure, maar goedkopere VHS-cassetten.

Er verdwijnt alweer een stukje multimediatechnologie. Sony heeft bevestigd dat het concern niet langer Betamax-videocassetten produceert en verkoopt.

In het tweede deel van de jaren 70 werden drie types videocassettes geïntroduceerd. Sony kwam in 1975 met het type Betamax. Een jaar later introduceerde JVC de VHS-cassette en in 1979 rolden Philips en Grundig hun Video 2000-cassettes uit.

De strijd om uit te groeien tot de standaardcassette werd met slag en wimpel gewonnen door het type VHS, omdat het het goedkoopste was en snel het grootste aanbod ontwikkelde. Betamax en Video 2000 waren duidelijker beter van kwaliteit, maar waren aanzienlijk duurder.

De tweede generatie Betamax-cassettes van Sony gold jarenlang als standaard voor professionele video-opnames. Ondertussen werd die door digitale technologieën opgevolgd. Tegelijk met de verkoop van de Betamax-cassetten stopt Sony volgens de mededeling van dinsdag ook met de kleine Micro-MV-cassetten voor digitale video's.

Meest gelezen