Soul- en jazzmuzikant Allen Toussaint onverwacht overleden

De Amerikaanse muzikant Allen Toussaint is gisteren op 77-jarige leeftijd onverwacht overleden na een concert in Madrid. Dat heeft zijn familie gemeld. De soul- en jazzmuzikant uit New Orleans zou normaal gezien overmorgen nog optreden in De Roma in Antwerpen.

Toussaint kreeg een hartaanval kort na zijn concert. Hij werd gevonden in zijn hotelkamer en gereanimeerd, maar op weg naar het ziekenhuis kreeg hij een tweede hartaanval.

Vorige week werd nog aangekondigd dat Toussaint en Paul Simon op 8 december een benefietconcert zouden geven in New Orleans.

Allen Toussaint was een begenadigd pianist, gitarist, songschrijver en producer en werkte samen met onder anderen Paul McCartney van The Beatles, Elvis Costello, The Rolling Stones, Dr. John, Joe Cocker en The Band. Toussaint wordt in de muziekwereld gelauwerd om zijn zeer herkenbare New Orleans-geluid.

In 2013 kreeg hij uit handen van de Amerikaanse president Barack Obama de National Medal of Arts en hij was lid van de Rock & Roll Hall of Fame. Hij trad vier keer op in het Witte Huis.

Tijdens het grootste deel van zijn carrière bleef Toussaint op de achtergrond. Pas nadat zijn huis en studio in New Orleans door orkaan Katrina verwoest waren en hij naar New York verhuisde, trad hij meer op de voorgrond. "Ik hou er meer van om voor anderen te schrijven dan voor mezelf", zei hij in 1988 al in een tv-interview.  "Ik krijg meer inspiratie van andere artiesten dan uit mezelf."

Bekende songs van hem zijn "Ruler of my heart", "Working in the coalmine", "Get out of my life, woman" en "Mother-in-law". Zijn liedjes zijn vaak door grote namen gecoverd en gesampled. Zijn laatste liveplaat "Songbook" kwam uit in 2013. Zijn laatste studioalbum "The bright Mississippi" (2009) kreeg van de Franse Jazz Academie de titel "plaat van het jaar".