SRT en "less lethal" wapens in de strijd tegen de terreur

De interventie in een jeugdinstelling waarbij een 14-jarig meisje werd beschoten, werd uitgevoerd door het Snelle Respons Team (SRT) van de Antwerpse politie. Het maakte daarbij gebruik van een "less lethal" wapen, dat geen echte kogels afvuurt.

Wat is het Snelle Respons Team?

Het Snelle Respons Team is in het leven geroepen om snel te kunnen optreden bij ernstige incidenten waarbij vuurwapens gebruikt worden. De invoering ervan werd versneld door de recente terreurdaden in onder meer Brussel en Parijs. Het SRT in Antwerpen is sinds begin september operationeel.

Wat is het verschil met het Bijzonder Bijstandsteam van de politie?

Het BBT, de "bottinekes" genoemd, is minder snel inzetbaar. Het kan tot een half uur duren eer zij ter plekke zijn bij een incident, en dat is soms te lang. Het SRT is de dag rond beschikbaar. Het team van drie agenten patrouilleert in een anonieme wagen door de stad en kan daardoor snel ingrijpen als dat nodig is.

Welke uitrusting heeft het SRT?

Omdat het team moet kunnen ingrijpen bij zware incidenten hebben de agenten speciale kogelwerende vesten en ballistische helmen. Ze hebben semi-automatische wapens ter beschikking die meer vuurkracht hebben dan de normale politiewapens. Ze beschikken ook over "less lethal" wapens die in principe niet dodelijk zijn en die kunnen worden ingezet bij het bedwingen van grote menigtes.

Welk wapen is gebruikt tegen het meisje?

Nadat de gewone politieagenten het meisje niet konden kalmeren, heeft het SRT een "less lethal" wapen gebruikt. Het gaat daarbij waarschijnlijk over een FN 303. Vier stuks van dat geweer zijn in de zomer besteld voor de SRT's.

Hoe werkt de FN 303?

Het FN 303-geweer werkt met luchtdruk en vuurt kunststofkogels af die alleen uitwendige letsels veroorzaken. De kogels bestaan uit twee delen. Het voorste deel bestaat uit soepel materiaal dat de impact van het tweede deel moet beperken. Het tweede deel is een capsule die gevuld is met een mengeling van verf en metaal. Het kan ook gaan om capsules met pepperspray of met lijm, eventueel gemengd met verf.

Het gaat dus om "veilige" wapens?

Alhoewel het wapen in principe niet dodelijk is, zijn er toch al incidenten geweest met zwaargewonden en een aantal doden. Het meest bekende voorbeeld is dat van een Amerikaanse vrouw die een kogel in het oog kreeg en enkele uren later overleed aan een hersenbeschadiging. In Antwerpen werd op de heup van het meisje gemikt, wat de kans op een fatale afloop verminderde.