Staatsbank ABN Amro trekt opnieuw naar de beurs

De Nederlandse bank ABN Amro keert op 20 november terug naar de beurs in Amsterdam. Die beursgang kan tot 4,3 miljard euro opbrengen, zo heeft de bank bekendgemaakt. ABN Amro is sinds 2010 in handen van de Nederlandse staat. De beursgang werd jarenlang voorbereid.

De prijsvork voor de 188 miljoen aandelen ("certificaten van aandelen") die worden aangeboden, bedraagt 16 tot 20 euro. Dat komt overeen met een opbrengst van 3 tot 3,8 miljard euro. Als de vraag voldoende blijkt, kunnen er meer aandelen geplaatst worden. De opbrengst kan dan oplopen tot ruim 4,3 miljard euro. Dat geld gaat integraal naar de Nederlandse staat.

Indien de optie op extra aandelen volledig gelicht wordt, zal NLFI (de stichting die de deelnemingen van de overheid in financiële instellingen beheert) nog een belang overhouden van 77 procent in ABN Amro. Het is de bedoeling dat belang de komende jaren geleidelijk af te bouwen en uiteindelijk volledig uit te stappen.

ABN Amro zal vermoedelijk vanaf 20 november opnieuw noteren op de beurs van Amsterdam, onder het symbool "ABN". De beursgang waardeert de bank op in totaal 15 miljard tot 18,8 miljard euro.

De Nederlandse staat nationaliseerde in oktober 2008 het toenmalige Fortis Bank Nederland, inclusief de Nederlandse delen van ABN Amro. Dat was nodig om de val van de Belgische groep Fortis, dat zich had mispakt aan de overname van ABN Amro, te vermijden. Later werden de genationaliseerde bankactiviteiten gefusioneerd tot ABN Amro.