Turkije pleit voor inzet van grondtroepen in Syrië

De Turkse premier Ahmet Davotoglu spreekt zich uit voor het inzetten van grondtroepen in buurland Syrië. In een gesprek met CNN International zei de premier dat de luchtaanvallen tegen IS niet voldoende zijn om de terreurgroep uit te schakelen.

Het is de eerste keer dat Turkije zich openlijk uitspreekt voor het sturen van grondtroepen naar Syrië. Onlangs nog had Davutoglu gezegd dat het sturen van soldaten weliswaar niet uitgesloten was, maar alleen maar nodig zou zijn als de gematigde rebellen in Syrië het niet zouden halen.

Maar nu pleit de premier dus voor een andere strategie. Volgens hem is er een internationale ingreep nodig, omdat Turkije alleen niet in staat is om een inval in Syrië tot een goed einde te brengen. "We hebben een geïntegreerde strategie nodig met luchtaanvallen en grondtroepen", aldus Davutoglu.

Die strategie moet verder gaan dan het uitschakelen van IS, zegt de Turkse premier, anders bestaat de kans dat het land in handen komt van een andere terreurgroep. Een rol voor de Syrische president Assad is er volgens hem niet meer. "De vraag is niet hoe lang Assad nog blijft, de vraag is wanneer en hoe hij vertrekt."