Vleermuizen zijn zo lief, meneer

Vleermuizen zijn op het eerste zicht misschien niet de meest lieflijke diertjes, maar daaraan wil Denise Wade graag iets doen. De Australische vrouw startte enige tijd geleden met de Facebookpagina "Batzilla" -"Ik vond dat die naam leuk klonk"- om bezoekers te vertederen met hartverwarmende foto’s van deze dieren, die bij de meesten vooral Halloween-gevoelens oproepen. Met succes, zo blijkt nu, en met dank aan sociale media, "a very important education tool", aldus Wade.

Wade gaf op nieuwswebsites Huffington Post en BBC News meer uitleg: "De bedoeling van mijn pagina is om mensen in te lichten, want vleermuizen roepen zo’n negatieve connotatie op en men moet begrijpen dat ze een bedreigde diersoort worden. Indien we daar niets aan doen, zullen we ze op termijn uitroeien."

De interesse voor vleermuizen -of voor "vliegende vossen", zoals Wade ze liever omschrijft- begon een 9-tal jaren geleden, toen ze een kleine gewonde vleermuis aantrof en die begon te verzorgen: "Ik kon mijn ogen eerst niet geloven. Ik was onmiddellijk verkocht. Ik wilde het dier dan ook snel helpen en heb daarvoor de nodige stappen ondernomen."

"Vleermuizen zijn goede patiënten. Ook al zijn wij de vijand in hun ogen, toch hebben ze snel door dat we hen geen pijn willen doen. Ze begrijpen snel wat er rondom hen gebeurt. Meestal zijn ze er bovendien zo slecht aan toe dat ze vrij blij zijn als ze hulp krijgen."

"Ik hoop dat de foto’s voor zichzelf spreken, namelijk dat vleermuizen ongelooflijk mooie en lieve dieren zijn. Omdat de populatie van vleermuizen in steden groeit, vormen ze een steeds groter wordend probleem voor de mensen die er leven. Daarom is het belangrijk dat we hen beter begrijpen, om zo samen in harmonie te leven."

lees ook