VN-Veiligheidsraad: "Geweld in Burundi moet onmiddellijk stoppen"

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordelen het geweld van de afgelopen maanden in Burundi. "Het geweld moet onmiddellijk stoppen en de schuldigen zullen zich moeten verantwoorden."

De VN-secretaris-generaal herinnerde de Burundese regering eraan dat ze verantwoordelijk is "voor de bescherming van haar burgers en voor de veiligheid van de VN-medewerkers". Bij het geweld zou namelijk ook een van de medewerkers van de Verenigde Naties om het leven zijn gebracht.

Daarnaast werd ook de aanval op een bar in hoofdstad Bujumbura streng veroordeeld. Daarbij kwamen afgelopen weekend negen mensen om het leven.

"Het land bevindt zich in een diepe politieke crisis met een snelle escalatie van geweld", zei VN-topman Jeffrey Feltman. "Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de stabiliteit en etnische harmonie binnen Burundi."

Ondanks de stevige kritiek ziet Alain Aime Nyamitwe, de Burundese minister van Buitenlandse Zaken, weinig problemen. "Burundi staat niet in brand", verklaarde hij. "Er zijn wel bepaalde misdrijven en pogingen om de aandacht te trekken van de internationale gemeenschap, maar die worden beteugeld."

In Burundi is het al maanden onrustig nadat president Pierre Nkurunziza in april had aangekondigd dat hij een derde ambtstermijn ambieert, hoewel dat in strijd is met de grondwet. Volgens activisten kwamen bij de protesten sindsdien al ongeveer 200 mensen om het leven. Er zouden ook 200.000 mensen op de vlucht zijn geslagen. De internationale gemeenschap vreest dat het land op de rand staat van een nieuwe burgeroorlog.