88e IJzerbedevaart in het teken van Kinderen en Oorlog

In Diksmuide is de 88e IJzerbedevaart gehouden. De jaarlijkse bedevaart herdacht naar goede gewoonte de gesneuvelde Vlaamse soldaten uit WO I. Dit jaar was er ook speciale aandacht voor de vele kinderen die, net als 100 jaar geleden, voor de oorlog op de vlucht zijn.

De zogenoemde Vredesdag aan de IJzer werd bijgewoond door enkele honderden aanwezigen. Het evenement vond dit jaar al voor de derde keer die niet in augustus maar op 11 november plaats. De organisatie verplaatste het gebeuren om meer de nadruk te leggen op de vredesboodschap.

Het thema dit jaar was Kinderen en Oorlog. Regisseur Bart Cafmeyer wou de gelegenheid aangrijpen om het verhaal te vertellen van de kinderen in oorlogssituaties. "Mijn moeder en tante zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Frankrijk gevlucht. Vanuit West-Vlaanderen ging het te voet naar Zuid-Frankrijk. Nu, 100 jaar later, is het verhaal net hetzelfde", aldus Cafmeyer.

"Ik vond het net belangrijk om te focussen op de kinderen die dit absoluut niet kiezen, maar dit allemaal moeten ondergaan. En dat is eigenlijk een beetje mijn thema voor deze bedevaart."

Nooit meer oorlog

Het thema werd kracht bijgezet door een toneelgroep van kinderen die in de rol kropen van mannen en vrouwen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Uiteindelijk legden zij ook voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans (N-VA, foto) en algemeen voorzitter van het comité Paul de Belder op de rooster.

"We hopen dat we met deze vredesdag opnieuw heel wat jongeren overtuigd hebben dat ze achter de droom om nooit meer oorlog te voeren moeten staan", aldus De Belder. "Jullie hebben een mooie boodschap gebracht. Jullie zijn nu vredesambassadeurs", richtte Peumans zich tot de jongeren.

Muzikale gasten waren onder meer Maartje Van Neygen en Frederik Sioen. Die laatste zorgde voor de apotheose met de ingebruikname van de gerestaureerde beiaard van de IJzertoren.