"Oorlog en terpentijn" van Stefan Hertmans is beste boek

"Oorlog en terpentijn" is door de luisteraars van Radio 1 en de lezers van Knack verkozen tot het beste Nederlandstalige boek van de laatste 25 jaar. De Top Tien werd bekendgemaakt tijdens een liveshow met Friedl Lesage op de slotdag van de Boekenbeurs.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) mocht de prijs, een boek in chocolade, uitreiken aan Stefan Hertmans.

"De grote winnaar van dit prachtig opgezette media-event is de literatuur zelf", vond Hertmans. "Mensen denken altijd dat schrijvers einzelgänger zijn, maar eigenlijk zijn wij heel solidair met elkaar. Ik vind het fijn dat de tijd van de kleinzielige schoolstrijdjes voorbij is, dat auteurs weten dat ze aan hetzelfde zeel trekken."

In de Top Tien zijn twee schrijvers twee keer present: Tom Lanoye en Dimitri Verhulst. Samen met Hertmans mogen zij zich, dixit Friedl Lesage, de nieuwe "Grote Drie" noemen. Zij vormden samen de top drie, maar met welke boeken en in welke volgorde werd niet bekendgemaakt.

Dit is de Top Tien (in willekeurige volgorde)

  • Oorlog en terpentijn - Stefan Hertmans
  • De engelenmaker - Stefan Brijs
  • Geheime kamers - Jeroen Brouwers
  • Tirza - Arnon Grunberg
  • Het huis van de moskee - Kader Abdolah
  • Sprakeloos - Tom Lanoye
  • Kartonnen dozen - Tom Lanoye
  • Godenslaap - Erwin Mortier
  • De helaasheid der dingen - Dimitri Verhulst
  • Mevrouw Verona daalt de heuvel af - Dimitri Verhulst

Hertmans, Lanoye en Verhulst waren aanwezig tijdens de show, net als Kader Abdolah en Erwin Mortier. Jeroen Brouwers, Arnon Grunberg en Stefan Brijs konden er niet bij zijn, maar werden wel telefonisch geïnterviewd.

De uitzending werd opgeluisterd door muziek van Roosbeef, Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal), Jan De Smet, Kris De Bruyne en Jo Jacobs (De Held) bezongen hun beste boek, begeleid door de live-band onder leiding van Patrick Riguelle en Axl Peleman.

Vrouwendag, maar geen vrouwelijke schrijvers

Vrouwendag of niet: in de Top Tien met de beste boeken is geen enkel boek van een vrouw opgenomen. Saskia De Coster strandde met "Wij en ik" op de elfde plaats, maar Friedl nodigde haar toch uit om commentaar te geven op de afwezigheid van vrouwen. Vrouwelijke schrijvers dan, want aan vrouwelijke personages is er absoluut geen gebrek.

"In boeken krioelt het van de vrouwen", zei De Coster. "Mannelijke personages die door het glazen plafond breken: waar blijven ze?"

Meest gelezen