"Resten van tsaar Nicolaas II en Alexandra zijn authentiek"

De menselijke resten die sinds 1998 in de Petrus-en-Pauluskathedraal in Sint-Petersburg liggen begraven, zijn wel degelijk die van de Russische tsaar Nicolaas II en zijn echtgenote Alexandra. Dat zegt een woordvoerder van het onderzoekscomité dat hun stoffelijke overschotten eind september heeft opgegraven.
AP1998
De resten van Nicolaas II en Alexandra uitgestald op tafel in 1998.

Zevenennegentig jaar is het geleden dat Russische revolutionairen de volledige Russische keizerlijke familie executeerden. Hoewel de lichamen van tsaar Nicolaas II, zijn echtgenote Alexandra en hun kinderen al geruime tijd zijn teruggevonden, geïdentificeerd en sinds 1998 (zo goed als allemaal) in de Petrus-en-Pauluskathedraal in Sint-Petersburg liggen begraven, blijft twijfel heersen over hun identiteit.

Tenminste: de Russisch-orthodoxe kerk twijfelt. Wetenschappers zijn er na DNA-onderzoek sinds jaren zeker van dat het wel degelijk om de resten van de keizerlijke familie gaat. Ook de stoffelijke overschotten van twee keizerskinderen die pas later zijn ontdekt en voorlopig in de Russische staatsarchieven worden bewaard, omschrijven wetenschappers na DNA-onderzoek als authentiek.

Forensisch onderzoek

Toch heeft het Russische gerecht in september beslist het onderzoek naar de moord op de laatste tsaar van Rusland en zijn familie te heropenen, tot afgrijzen van de academische wereld die van een politiek geïnspireerde beslissing onder druk van de Russisch-orthodoxe kerk spreekt.

Eind september heeft een onderzoeksteam de resten van Nicolaas II en zijn echtgenote Alexandra in Sint-Petersburg opgegraven. Een woordvoerder van dat team heeft het Russische persagentschap TASS vandaag verteld dat uit forensisch onderzoek wederom blijkt dat hun resten wel degelijk authentiek zijn.

Dit betekent niet dat het onderzoek is afgelopen. "Om betrouwbare en definitieve conclusies over de identiteit van de schedels te kunnen trekken, zal ons team ook genetisch onderzoek uitvoeren." Zo zullen de wetenschappers het genetische materiaal van Nicolaas II en Alexandra vergelijken met dat van enkele naaste familieleden. Ze zullen ook enkele bloedspatten op de mantel van tsaar Alexander II analyseren. Dat is de grootvader van Nicolaas II die in 1881 werd vermoord.

Meest gelezen