Aantal doden na brand in Boekarest loopt op

Na de zware brand eind vorige maand in een nachtclub in de Roemeense hoofdstad Boekarest is het aantal doden gestegen naar 50. Dat hebben ziekenhuisbronnen woensdag bekendgemaakt.

Op 30 oktober kwamen 27 mensen in de brand om. Later bezweken er nog een tiental aan hun verwondingen. Er vielen ook bijna 200 zwaargewonden. De voorbije 24 uur overleden nog 4 mensen in een ziekenhuis, van wie 2 in een gespecialiseerd ziekenhuis in Groot-Brittannië en 2 in Roemenië zelf.

Van de gewonden werden er 35 overgebracht naar ziekenhuizen in het buitenland, onder wie enkele in België. Volgens officiële cijfers worden er nog altijd 76 gewonden verzorgd in Roemenië en 15 mensen zijn er nog altijd slecht aan toe.

Een vuurwerkshow tijdens een concert heeft vermoedelijk mee de brand veroorzaakt. Die sloeg bliksemsnel over naar het isolatiemateriaal van de muren en het plafond. Er was geen toelating voor het vuurwerk in de kelderruimte, waar de club was gevestigd. Bovendien was de ruimte afgeladen vol en op het ogenblik van de brand was er volgens ooggetuigen slechts een nauwe uitgang. De massale paniek bemoeilijkte nog eens de vlucht van de bezoekers.

Protest tegen lakse beleid van de regering

Enkele dagen na de brand kwamen duizenden Roemenen op straat om te protesteren tegen het lakse beleid van de Roemeense regering. President Klaus Iohannis hield na de brand een pleidooi voor een fundamentele verandering van de Roemeense samenleving, waar corruptie nog altijd een groot probleem is. "We moeten de incompetentie van de autoriteiten en de inefficiëntie van de instellingen niet langer verdragen", aldus de president. Een dag later kondigde premier Victor Ponta zijn ontslag aan.