Eerste tien dagen van november waren nog nooit zo warm

Met een gemiddelde temperatuur van 13,7 graden is het nog nooit zo warm geweest in de eerste tien dagen van november. "Normaal halen we als gemiddelde temperatuur rond de 8,5 graden", zegt KMI-weerman David Dehenauw.

Het vorige vorige eerste decaderecord (eerste 10 dagen) dateert van november 2011. Toen haalden we gemiddeld 12,3 graden.

Het warme weer van begin november werd veroorzaakt door "zeer zachte lucht afkomstig van het subtropische deel van de oceaan, dat vaak met een matige tot vrij krachtige wind werd gebracht naar onze streken, waardoor de lucht onderweg de tijd niet had om veel af te koelen", legt Dehenauw uit.

De volgende dagen zal het opnieuw gemiddeld zachter dan normaal blijven, maar de hoge temperaturen van de afgelopen dagen zullen niet meer worden gehaald.