EU wekt toorn van Israël met nieuwe labels over herkomst producten

De Europese Commissie vraagt alle leden van de Europese Unie producten te markeren afkomstig uit Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Op die manier wil Europa haar ongenoegen uiten over de Israëlische aanwezigheid in Palestijns gebied. Israël reageert woedend en heeft zijn geplande gesprekken met de Europese Unie op.

Met een officiële mededeling heeft de Europese Commissie de 28 lidstaten van de Europese Unie vandaag gevraagd voortaan de herkomst van producten gemaakt in Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever duidelijk te vermelden. Voor producten als groenten en fruit wordt dat een verplichting, in andere gevallen is het verzoek vrijwillig.

Met de vraag komt een einde aan een maandenlange discussie in Europa. Het is geen geheim dat Europa weinig is opgezet met de uitbreiding van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, officieel Palestijns gebied. Europa wil daarom een duidelijk onderscheid maken tussen producten afkomstig uit Israël en die gemaakt in Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden.

"Vermomd antisemitisme"

Israël reageert woedend op de maatregel en spreekt van een boycot. "We kunnen niet anders dan deze beslissing als vermomd antisemitisme te zien", zegt de Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz.

De Europese Commissie houdt vol dat de maatregel louter technisch is en dat ze verplicht is die door te voeren nadat drie lidstaten (waaronder België) een eigen, soortgelijke herkomstaanduiding op producten hadden ingevoerd.

De nieuwe regel zou minder dan één procent van de handel tussen de EU en Israël treffen. Toch houdt Israël vol dat de maatregel stigmatiserend is en consumenten zal doen afhaken.

Tel Aviv besliste dan ook om de zaak niet blauwblauw te laten. "Israël schort gesprekken met de Europese Unie op "die de komende weken in diverse fora gepland waren", klonk het in een mededeling van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassadeur van de EU in Tel Aviv, Lars Faarborg, is op de hoogte gebracht, aldus nog het ministerie.