Europa wil met geld vluchtelingen in Afrika houden

De leiders van de Europese Unie en Afrika zitten momenteel samen in Malta om te praten over de vluchtelingencrisis. De Europese landen willen fors investeren in Afrika zodat vluchtelingen niet langer de zee zouden oversteken richting noorden.

Het is in de Maltese hoofdstad Valletta dat vandaag en morgen wordt gepraat over de vluchtelingencrisis. Europa zal er duidelijk laten verstaan dat het bereid is geld op tafel te leggen om zo de vluchtelingenstroom vanuit Afrika een halt toe te roepen.

Concreet zou Europa 3,6 miljard euro op tafel willen leggen voor onderwijs, zorg en voedselprojecten. De helft van dat bedrag zou uit de Europese begroting komen, de andere helft van de lidstaten. Van dat laatste deel is nog maar 50 miljoen euro toegezegd. Ons land wil ook bijdragen, maar het is nog niet duidelijk om hoeveel het gaat.

In ruil voor dat geld zullen de Afrikaanse landen wel meer moeten doen om illegale migratie tegen te gaan. Afgewezen asielzoekers zullen ze daarnaast ook effectief moeten terugnemen.

"We moeten beter doen en dat betekent dat Europa meer inspanningen moet leveren om resultaten te boeken", zegt premier Michel. "Ik hoop dat de volgende weken en maanden nog bijkomende concretiseringen van terugkeerakkoorden komen."

15 miljoen vluchtelingen

In de marge van de top maakte het UNHCR bekend dat de problemen van de voorbije maanden slechts het topje van de ijsberg zijn. Meer dan 15 miljoen mensen zijn op de vlucht en verlaten hun huis. De landen die het zwaarst getroffen zijn, zijn volgens de VN onder meer Zuid-Soedan, Congo, Somalië, Nigeria en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De Europese Commissie raamt dat er tegen het einde van 2017 tot 3 miljoen migranten zullen zijn aangekomen in Europa. Die toestroom zou "een zwakke, maar positieve" impact op de Europese economie hebben. De Commissie baseerde haar raming op de cijfers die het Europese grensbewakingsbureau Frontex in het lopende jaar heeft verzameld. Volgens Frontex bereikten van januari tot eind september meer dan 710.000 migranten de Europese grenzen.