Koning Filip herdenkt einde van WOI

Koning Filip heeft traditioneel hulde gebracht aan het Graf van de Onbekende Soldaat aan de Congreskolom in Brussel. Hij herdacht er de slachtoffers van de twee wereldoorlogen en de Belgische militairen die sinds 1945 om het leven gekomen zijn bij vredesoperaties in het buitenland. Enkele honderden mensen woonden de ceremonie bij.
Nicolas Lambert

Nadat koning Filip de bloemenkrans had neergelegd, klonken 21 saluutschoten en groette de vorst de verschillende aanwezige oud-strijdersverenigingen en sprak hij met enkele veteranen. De ceremonie aan de Congreskolom blijft grote emoties oproepen bij oud-strijders en politiek gevangenen.

Ook de vertegenwoordigers van de wetgevende, uitvoerende en gerechtelijke machten in ons land legden bloemenkransen neer, net als vertegenwoordigers van politie, Defensie, de NAVO en buitenlandse strijdkrachten in België. Senaatsvoorzitter Christine Defraigne en Kamervoorzitter Siegfried Bracke werden daarbij vergezeld door 11 kinderen uit de tien provincies en de hoofdstad.

Bij zijn aankomst had koning Filip al de vier militaire detachementen gegroet die aanwezig waren bij de ceremonie en bij zijn vertrek groette hij nog enkele mensen uit het publiek. Her en der werd "Leve de koning" geroepen.

Nicolas Lambert

Meest gelezen