Ook Zweden voert grenscontroles in

Na o.m. Duitsland, Oostenrijk, Slovakije en Nederland voert nu ook Zweden opnieuw tijdelijk grenscontroles in. De Zweedse overheid hoopt zo de registratie van nieuwkomers te vergemakkelijken en mensen ervan te weerhouden om illegaal in het land te verblijven. De maatregel blijft tien dagen van kracht.

De Zweedse minister van Binnenlandse Zaken Anders Ygeman (foto) zegt dat de maatregel bedoeld is om opnieuw "orde te scheppen" in het Zweedse asielsysteem. Tegelijk is het ook een signaal naar de Europese Unie.

"Zweden heeft in deze asielcrisis al de meeste verantwoordelijkheid opgenomen. De andere landen moeten ook hun verantwoordelijkheid opnemen", aldus Ygeman. Zweden heeft dit jaar al 100.000 vluchtelingen opgevangen. De Zweedse regering verwacht dat er nog tienduizenden zullen volgen.

Op een vluchtelingentop tussen Europese en Afrikaanse leiders op het eiland Malta verdedigde de Zweedse premier Stefan Lofven de beslissing: "Als de autoriteiten ons zeggen dat ze de veiligheid en controle van onze grenzen niet kunnen garanderen, moeten we luisteren."

Controle terugwinnen

Volgens Frederik Bengtsson, de woordvoerder van het Zweedse Migratie Agentschap, pikt zijn dienst momenteel mensen per bus op aan de grens, waarna ze naar de kantoren van de migratiedienst worden gebracht. "Maar velen onder hen gaan gewoon niet binnen. In de plaats van zich te laten registreren, verdwijnen ze."

"De maatregel wordt in eerste instantie ingevoerd om weer controle te krijgen over de vluchtelingenstroom", zegt correspondent Marcel Burger in Zweden.

"Nu is het zo dat sommige vluchtelingen die al in het centrum van het land waren, teruggereisd zijn naar Malmö in het zuiden waar geen plaats voor hen is. De druk op de hulporganisaties is te groot. Deze pauze moet hen wat zuurstof geven. Veel Zweden willen wel mensen opvangen maar vinden dat dit niet ten koste mag gaan van de Zweedse samenleving als geheel."

"Keuze tussen asiel of rechtsomkeer"

Het is niet duidelijk of de beslissing Zweden ook zal toelaten om vluchtelingen aan de grens weg te sturen. Wel is het zo dat de maatregel vluchtelingen zal verhinderen om via Zweden naar Finland en Noorwegen door te reizen. "De vluchtelingen zullen moeten kiezen tussen asiel aanvragen in Zweden of rechtsomkeert maken", aldus nog Ygeman.

De meeste vluchtelingen komen Zweden binnen per boot vanuit Duitsland of via de Oresundbrug in Denemarken. De grenscontroles starten morgenmiddag om 12 uur en gelden tot 21 november.