Prolink beslist nog niet over deelname in Linkebeek

Prolink, de Vlaamse oppositiefractie in de Linkebeekse gemeenteraad, heeft dinsdagavond nog geen beslissing genomen of ze al dan niet zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen die normaliter op zondag 13 december in deze faciliteitengemeente zullen georganiseerd worden. Prolink zal hierover volgens raadslid Rik Otten pas zondagmorgen 15 november een beslissing nemen. Dat is de laatste dag dat er lijsten ingediend kunnen worden.
BELGA/VERGULT

De gemeenteraad van Linkebeek besliste maandag dat er op zondag 13 december nieuwe gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd zullen worden. De beslissing werd goedgekeurd door de raadsleden van de Franstalige Lijst van de Burgemeester (LVB) die in de gemeenteraad 13 van de 15 zetels innemen.

Dit besluit is een gevolg van het feit dat de Franstalige raadsleden collectief ontslag nemen uit protest tegen de benoeming door Vlaams minister Liesbeth Homans van Prolink-raadslid Eric De Bruycker tot burgemeester.

Prolink beraadde zich dinsdagavond niet alleen over een eventuele deelname aan verkiezingen, maar ook over het ontslag van Eric De Bruycker als burgemeester. Deze had bij zijn benoeming begin oktober meteen aangekondigd ontslag te zullen nemen als er geen samenwerking met de Franstaligen mogelijk was.

"We hebben vanavond nog geen knopen doorgehakt omdat er nog juridische onzekerheid is over de geldigheid van de gemeenteraadsbeslissing over de organisatie van verkiezingen. Onze juristen zijn dit nog aan het onderzoeken", aldus Rik Otten.