Superflitspaal betrapt in eerste maand in Gentse zone 30 elke dag 100 overtreders

De superflitspaal Lidar, die de Gentse lokale politie sinds 8 oktober inzet in de uitgebreide zone 30, heeft elke dag gemiddeld 100 overtreders betrapt. Dat meldt het Gentse stadsbestuur. Van de 2.821 snelheidsovertreders reden er 87 sneller dan 67 kilometer per uur, waardoor hun rijbewijs tijdelijk ingetrokken kan worden.

De politie wil met de speciale camera, die laser gebruikt in plaats van radar, efficiënter snelheidsovertredingen controleren in de veralgemeende zone 30. "Daardoor kan de "superflitspaal" zonder probleem gebruikt worden in nauwe straten waar andere flitscamera's gehinderd worden door reflecties van metaal, onder meer afkomstig van tramstellen of geparkeerde wagens", aldus het stadsbestuur.

De Lidar stond vanaf 8 oktober opgesteld, telkens een week op een locatie in de zone 30. De eerste week stond de flitspaal aan de Bargiekaai en werden er 1.851 processen-verbaal opgesteld. Vanaf 37 kilometer per uur wordt er pv opgemaakt en 1 op de 3 bestuurders reed daar te snel. Op de andere locaties waren er minder overtreders, maar in totaal werden op 28 dagen 2.821 snelheidsovertredingen vastgesteld.

De flitspaal staat deze week in de Dampoortstraat opgesteld.