Van Istendael en Vanhauwaert maken kans op Poëzieprijs

Vijf dichtbundels dingen mee naar de VSB Poëzieprijs, de jaarlijkse onderscheiding voor de beste Nederlandstalige poëziebundel van het afgelopen jaar. Twee titels zijn van de hand van Belgen: "Het was wat was" van Geert van Istendael en "'Wij zijn evenwijdig" van Maud Vanhauwaert.

De andere genomineerde titels zijn "Zelf" van Pieter Boskma, "Idyllen" van Ilja Leonard Pfeijffer en "De werkelijkheid" van Toon Tellegen.

Aan de VSB Poëzieprijs is een geldbedrag verbonden van 25.000 euro. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op 27 januari, aan het begin van de jaarlijkse Poëzieweek.

De jury boog zich dit jaar over 114 dichtbundels, zeven meer dan vorig jaar. Volgens de jury kwamen vertrouwde thema's terug als "de zoektocht naar de eigen identiteit, het spel met werkelijkheid en verbeelding en het verlangen naar taalkunst".

Daarnaast zag de jury een tendens van "expliciet politiek engagement in de vorm van kritische reflectie op de economische en ecologische crises".