Vlaamse Syriëstrijder omgekomen bij zelfmoordaanslag

Opnieuw heeft een Vlaamse Syriëstrijder het leven gelaten bij een zelfmoordaanslag in opdracht van IS. Dat heeft de islamitische terreurorganisatie gisteren zelf bekendgemaakt. Het gaat om Abdelmalik Boutaliss uit Kortrijk. Hij vertrok vorig jaar met twee vrienden naar Syrië maar kwam om bij een zelfmoordaanslag in Irak.

Abdelmalik Boutaliss trok vorige zomer samen met Olivier Calebout en Lucas Van Hessche naar Syrië. De vaders van Van Hessche en Boutaliss trokken vorig jaar zelf naar Syrië om hun zonen terug te vinden, maar slaagden er niet in om hen te overtuigen om terug te keren.

Van Van Hessche is bekend dat hij afgelopen zomer omkwam in Syrië. IS maakte het nieuws van de dood van Boutaliss gisteren zelf officieel bekend. "Onze broeder Abu Nusaybah al-Belgiki is met een bomauto ingereden op een groep uit het ongelovige Iraakse leger. Hij heeft drie Hummerwagens met soldaten kunnen vernietigen."

"Hij is daar veranderd"

De moeder van Boutaliss reageert zwaar aangeslagen op het nieuws. Ze vernam het nieuws via de media. Volgens de vrouw stuurde haar zoon haar een maand geleden nog een bericht via WhatsApp dat hij een zelfmoordaanslag ging plegen.

"Ik heb gezegd, "nee, dat mag niet. Dat mag niet van ons geloof. En hij heeft gezegd, "oké, ik ga het niet doen."" Ik heb dan Montasser Alde'emeh (onderzoeker Universiteit Antwerpen, red.) gecontacteerd. En hij heeft contact gezocht met de vrienden van mijn zoon daar om hen te vragen op hem in te praten", aldus de moeder.

Volgens de vrouw had haar zoon nooit eerder problemen met de politie. "Ik had dit nieuws niet verwacht. Mijn zoon is een goede jongen, hij helpt mensen. Hij is niet naar daar gegaan om mensen te doden. Het is daar dat hij veranderd is."

De vader van Boutaliss ging twee keer op zoek naar zijn zoon. De eerste keer kon hij zelfs met hem praten. Maar volgens de moeder kon haar zoon toen -in het bijzijn van gewapende IS-rebellen- niet vrijuit praten of handelen. De Syriëstrijder uit Kortrijk is al de 69e Belg die stierf in Syrië.

Meest gelezen