12 november 1990: Cailliau en Berners-Lee stellen "World Wide Web" voor

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de Vlaming Robert Cailliau en de Brit Tim Berners-Lee een formeel voorstel tot de creatie van een "World Wide Web" indienden bij het CERN in Zwitserland. Hun idee voor een "hypertext mark-up language" (HMTL) ligt vandaag nog steeds aan de basis van webpagina's.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Eind jaren 80 waren Cailliau en Berners-Lee aan de slag als informatici bij het CERN in Zwitserland. Al in maart 1989 had Berners-Lee het probleem aangekaart dat informatie in de befaamde instelling versnipperd en ontoegankelijk was. Verschillende computers draaiden op verschillende soorten software waardoor ze onderling niet konden communiceren. Belangrijke data dreigden zo over het hoofd te worden gezien of zelfs verloren te gaan.

Om dit probleem te verhelpen, werkten hij en Cailliau het idee van een web uit dat alle computers van het CERN met elkaar moest verbinden. Hiervoor was het uiteraard noodzakelijk dat alle informatie in dezelfde "taal" werd geschreven. Het duo stelde daarom een "hypertext mark-up language" voor. Als iedereen pagina's in deze HTML zou schrijven, zou na verloop van tijd een web van data ontstaan.

Cailliau en Berners-Lee goten hun voorstellen in een paper onder de noemer "WorldWideWeb: Proposal for a HyperText Project". Die verscheen op 12 november 1990, vandaag precies 25 jaar geleden. De kosten om hun project uit te voeren, begrootten ze op 80.000 Zwitserse frank (een kleine 75.000 euro).

In eerste instantie zou het "World Wide Web" enkel tekst uitwisselen. Multimedia als geluid en video zouden pas in een later stadium volgen, zo stelden ze.

Het voorstel van toen heeft de wereld samen met het internet doorheen de jaren onherkenbaar getransformeerd. Toch ligt de HTML die Cailliau en Berners-Lee in 1990 voorstelden vandaag nog steeds aan de basis van webpagina's.

Meest gelezen