"Een deel van Marokko stoort zich aan het verlangen naar verandering"

Ze houdt erg veel van haar land, maar toch is ze gevlucht omdat ze niet langer in angst wou leven. Dat schrijft Loubna Abidar in een open brief in de Franse krant Le Monde. De Marokkaanse actrice heeft de wijk naar Frankrijk genomen na maanden van verbale en ook fysieke agressie in haar thuisland omdat ze heeft meegespeeld in "Much loved", een film over prostitutie in Marokko.

Begin deze maand is Abidar in de straten van Casablanca aangevallen door drie jongelui. De reden? Ze speelt de hoofdrol in "Much loved", een film van de Frans-Marokkaanse regisseur Nabil Ayouch die de verborgen problematiek van prostitutie in Marokko belicht.

Hoewel de film daar nooit is uitgekomen (dat hebben de Marokkaanse autoriteiten verboden) zijn zowel zij als andere hoofdrolspelers sinds maanden het voorwerp van spot en beledigingen, maar ook van verbale en fysieke agressie in Marokko. Velen vinden de film een schande voor de Marokkaanse vrouw en de Marokkaanse natie.

Het fysieke geweld waarvan Abidar het slachtoffer werd, was voor haar de druppel. Enkele dagen geleden is ze naar Frankrijk gevlucht. Le Monde publiceert vandaag een opmerkelijke open brief van haar hand.

"Op een dag beseffen ze dat ze prostituees zijn geworden"

In de brief schrijft ze dat ze dolgelukkig was toen ze de hoofdrol in "Much loved" te pakken kreeg. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor alle meisjes uit haar buurt met wie ze samen opgroeide. "Meisjes die nooit leren lezen of schrijven. Voortdurend krijgen ze te horen dat ze ooit een rijke man zullen ontmoeten die hen ver weg zal meenemen. Zodra ze veertien of vijftien zijn, gaan ze elke avond uit in de hoop die man te vinden. Op een dag beseffen ze dat ze prostituees zijn geworden."

Nog steeds is ze versteld van de haatcampagne die in Marokko tegen haar op gang is gekomen, zeker gezien niemand daar de film heeft gezien. "Op Facebook en Twitter wordt mijn naam verbonden met "vuile hoer". Elke dag lees ik dat ik de schande van de Marokkaanse vrouw ben. Elke week krijg ik doodsbedreigingen. Als een meisje zich misdraagt krijgt ze te horen: "Je eindigt nog als Abidar!"."

"Ik had "geluk": het waren jongens die zich wilden amuseren"

Wekenlang is ze haar huis niet buitengekomen, tenzij om snel boodschappen te doen, verscholen onder een boerka. "De laatste dagen leek de spanning wat te verminderen. Dus heb ik het gedurfd zonder mij te bedekken de straten van Casablanca te betreden. Drie jongens herkenden me en sleurden me in hun wagen. Ze waren stomdronken. Gedurende enkele lange minuten reden ze me rond terwijl ze me op mijn hoofd en mijn lichaam sloegen en me beledigingen toe slingerden. Ik had "geluk": het waren dronken jongens die zich wilden amuseren. Anderen hadden me kunnen doden..."

Na haar aanval postte ze een filmpje op Facebook waarin ze, het gezicht zwaar toegetakeld, vertelde dat zowel de politie als ziekenhuizen nadien weigerden haar te helpen en haar zelfs uitlachten, een beschuldiging die ze in haar open brief herhaalt.

"Toen heb ik besloten dat ik Marokko zou verlaten. Het is mijn land, ik hou ervan. Mijn leven is daar, mijn dochter ook. Maar ik wil niet langer in angst leven. Men valt mij aan omdat ik een rol heb gespeeld in een film die niemand heeft gezien. Uiteindelijk beledigt men mij omdat ik een vrije vrouw ben. Een deel van de Marokkaanse bevolking stoort zich aan vrije vrouwen, aan homoseksuelen en aan het verlangen naar verandering. Hén wil ik vandaag aanklagen, niet alleen de jongelui die me hebben aangevallen."