"Rondworm eerste eierleggend dier bij wie dooier niet nodig is voor ontwikkeling embyro"

Eitjes van de rondworm leiden ook zonder dooier tot levensvatbare embryo's en babywormpjes. Dat heeft Liesbeth Van Rompay van de onderzoeksgroep Functional Genomics and Proteomics van de KU Leuven aangetoond in het kader van haar doctoraat. Het is voor het eerst dat bij een eierleggend dier vastgesteld wordt dat een dooier in het ei niet noodzakelijk is voor de ontwikkeling van embryo's.

In het kader van de strijd tegen parasitaire wormen bij mens en dier schakelde Van Rompay bij deze rondwormen de genen uit die nodig zijn voor de vorming van de dooier om op die manier de voortplanting van deze parasieten te voorkomen. Het was tot dusver immers een basishypothese in de biologie dat je in het ei een dooier moet hebben om nakomelingen te kunnen fabriceren. De dooier voorziet het ontwikkelende embyro immers van de nodige voeding.

Door sommige genen uit te schakelen legden de rondwormen inderdaad eitjes zonder dooier, maar groot was de verrassing dat ook deze dooierloze embryo's zich zonder veel problemen ontwikkelden tot wormen. Vermoed wordt echter dat de dooier ook bij de rondworm wellicht toch een rol speelt in de eerste levensfase. Babywormpjes uit eieren met dooier deden het immers meestal beter dan die uit eieren zonder dooier.

De onderzoekers willen nu bestuderen wat het embryo van de rondworm als voeding gebruikt als er geen dooier in het ei zit. Vermoed wordt immers dat deze wormen nog een 'back-up' voor de dooier voorzien hebben teneinde de overleving van hun nakomelingen te verzekeren. "Om de voortplanting van de parasieten te voorkomen, zullen we immers ook dit mechanisme moeten uitschakelen", aldus prof. Liesbeth Temmerman (KU Leuven).