"Vernieuwde filmkeuring nodig, maar pas voor binnen paar maanden"

De aanpassing van de filmkeuring is zeker nodig, maar zal wel nog "zeker enkele maanden" op zich laten wachten. Dat zegt minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) in "De wereld vandaag". Hij reageert daarmee op de commotie die is ontstaan over de film "Black", die een 16-pluslabel heeft meegekregen.
Jonas Roosens

De film "Black" van Adil El Arbi en Billall Fallah is sinds gisterenavond te zien in de zalen. En dat ging niet onopgemerkt voorbij. In het Brusselse complex van Kinepolis kwam het al snel in relletjes. Twee zalen werden uiteindelijk ontruimd en de andere voorstellingen van de film over Brusselse stadsbendes werden geannuleerd.

Grootste oorzaak van het tumult bleek het filmlabel te zijn. Hoewel de film verboden is voor jongeren onder de 16 jaar, probeerden sommigen toch de zaal binnen te glippen. Lang duurde het dus niet voor er (alweer) commotie ontstond over de manier waarop de filmkeuring vandaag gebeurt. Want zou de film niet beter een 12-pluslabel hebben meegekregen, vragen velen zich af.

Minister Gatz zei iets meer een jaar geleden al dat de keuring best eens zou worden hervormd, nadat de horrorfilm "Welp" het "kinderen toegelaten"-label had meegekregen. "We zijn met die hervorming bezig, maar het is ingewikkeld. Sinds de staatshervorming zijn de verschillende gemeenschappen hiervoor bevoegd. Zij moeten het allemaal eens zijn."

Grootste kritiek momenteel is het verouderde karakter van de keuring. Zo is het gebaseerd op een wet uit 1920 en zijn er geen criteria om te beslissen welke film nu al dan niet "kinderen toegelaten" is. Bovendien is er ook geen nuancering mogelijk: het is 16-plus of niet.

"Kijkwijzer"

Er wordt nu gekeken naar een systeem zoals in Nederland, waar een kijkwijzer wordt toegevoegd aan een programma of film. Die pictogrammen zullen zowel op televisie, de dvd, online als in de bioscoop te zien zijn. Kijkers kunnen ook nog steeds zelf beslissen of ze al dan niet kijken. "Over de grote uitgangspunten zijn we het al eens, maar we willen dit wel samen met de sector doen. Het moet een overleg zijn tussen de filmmaker, de distributeurs en de politiek. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid, ook van de kijker zelf of van de ouders."

Wanneer die vernieuwde filmkeuring er zal zijn, is nog niet duidelijk. "Ik durf er geen timing op te plakken. Had u mij dat vorig jaar - na de film "Welp" - gevraagd, had ik gezegd binnen de zes maanden, maar het is nu duidelijk dat het zo snel niet gaat. We hebben zeker nog enkele maanden nodig."