"Zonder klimaatakkoord ga ik niet naar Parijs"

Brussels minister van Leefmilieu Céline Frémault (CDH) is niet van plan naar de klimaatconferentie in Parijs te gaan zonder Belgisch klimaatakkoord. Dat heeft ze op de RTBF-radio gezegd. Ze dringt er bij haar collega-klimaatministers op aan hetzelfde te doen.

"Wat mij betreft, zal ik niet naar Parijs gaan als er geen Belgisch akkoord over de burden sharing is", zegt Frémault, huidig voorzitter van de Nationale Klimaatcommissie.

Op twee weken van de klimaatconferentie in Parijs (COP21) nodigt ze haar regionale en federale ministers uit hetzelfde te doen als er geen intra-Belgisch akkoord gevonden wordt over de verdeling van de klimaatinspanningen. "Het zou voor ons land desastreus zijn om zonder akkoord naar Parijs te gaan. We moeten onszelf ook niet voor schut zetten", aldus Frémault.

De CDH-minister heeft naar eigen zeggen een brief naar haar Waalse, Vlaamse en federale collega's gestuurd om de gesprekken opnieuw op te starten. Bedoeling is volgens haar om toenadering te zoeken over de resterende probleempunten en het ontwerpakkoord alsnog te kunnen omvormen tot een echt akkoord.

Frémault verwacht ook dat elke minister aan de onderhandelingstafel over een duidelijk mandaat van zijn regering beschikt en "zelf conclusies kan trekken". Ze wil daarbij "na maanden van voorbereiding niet van nul vertrekken". Op amper twee weken voor de klimaattop kan er volgens haar ook geen sprake meer zijn van een spelletje "blufpoker".