Auteurs willen dat Cameron Indiase premier op het matje roept

In een open brief roepen meer dan tweehonderd auteurs de Britse premier David Cameron op om het thema van vrije meningsuiting in India aan te kaarten bij zijn Indiase collega Narendra Modi. Die brengt momenteel een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk.
Narendra Modi (voorgrond) en David Cameron (achtergrond).

Dreigementen tegen auteurs, intimidatie van journalisten en zelfs de moord op drie intellectuelen: het recht op vrije meningsuiting in India staat de jongste jaren zwaar onder druk. Steeds vaker worden kritische stemmen die zich durven te roeren tegen fundamentalisme in de kiem gesmoord. De regering staat erbij, kijkt ernaar en werkt de intimidatie zelfs in de hand met limiterende wetgeving.

Een groep van meer dan tweehonderd auteurs wil de situatie niet langer met lede ogen aanzien en heeft de Britse premier Cameron daarom een open brief geschreven. In die brief vragen ze hem het bezoek van de Indiase premier Modi aan het Verenigd Koninkrijk aan te grijpen voor een private én publieke discussie over de vrije meningsuiting in India. Onder anderen Salman Rushdie, Val McDermid en Ian McEwan hebben de brief ondertekend.

Indiase grondwet

"Als auteurs die het recht op vrije meningsuiting wereldwijd beschermen en verdedigen, maken we ons ernstige zorgen over het groeiende klimaat van angst, onverdraagzaamheid en geweld jegens kritische stemmen in India", schrijven ze. "Snijd dit onderwerp alsjeblieft aan en moedig hem aan de democratische vrijheden in de Indiase grondwet te respecteren."

Volgens de auteurs waarborgt die grondwet tal van rechten, maar maakt het Indiase juridische systeem het de regering makkelijk nieuwe wetten uit te vaardigen om anderen het zwijgen op te leggen. Zo moeten burgers die hun recht op vrije meningsuiting willen afdwingen een lange en moeizame juridische weg afleggen. "Dit doet kritische stemmen verstommen en ontmoedigt mensen om hun mening te geven over gevoelige sociale, culturele en religieuze onderwerpen."

"Conform het engagement van het Verenigd Koninkrijk om mensenrechten te promoten, vragen we u deze thema's bij premier Modi aan te kaarten en hem aan te sporen auteurs, kunstenaars en andere kritische stemmen beter te beschermen. Zonder die bescherming is een democratische en vreedzame samenleving niet mogelijk."