Bijna 1 op de 10 Vlaamse ambtenaren in 2014 "onbeschikbaar"

Van de 15.642 ambtenaren die in 2014 werkten voor de diensten van de Vlaamse overheid (dat is de Vlaamse overheid exclusief o.a. VRT en De Lijn) waren er 1.347 voltijdse eenheden volledig onbeschikbaar. Dat is 8,6 procent van het totaal of bijna 1 op de 10. In bijna de helft van de gevallen gaat het om personeelsleden die in loopbaanonderbreking zijn (653 eenheden). Dat blijkt uit cijfers op bestuurszaken.be.
archieffoto

Door verlofregelingen en mogelijkheden tot deeltijds werk is sowieso telkens een deel van het Vlaamse ambtenarenapparaat onbeschikbaar voor de organisatie. Dat geldt natuurlijk ook voor de privésector.

Maar door een combinatie van de verschillende systemen was in 2014 bijna 1 op de 10 personeelsleden bij de Vlaamse overheid in 2014 onbeschikbaar. In bijna de helft van de gevallen gaat het dus om personeelsleden die in loopbaanonderbreking zijn (653 eenheden). Voort gaat het om mensen die deeltijds werken, goed voor 21,6 procent van het totaal of 291 voltijdse medewerkers, en de "algemene schorsingen van de tewerkstelling" (zoals onbetaald verlof), goed voor 17,8 procent of 240 voltijdse medewerkers.