Chinese meubels veroveren België

Het belangrijkste invoerland van meubels naar België was in de eerste helft van dit jaar China. Dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie Fedustria. De export van meubels vanuit China groeide met maar liefst 21,5 procent.

De Chinezen veroveren daarmee de eerste plaats in de ranglijst van belangrijkste buitenlandse leveranciers, met een marktaandeel van 20,1 procent. Duitsland (16,3 procent) en Nederland (15 procent) volgen op plaatsen twee en drie.

Filip De Jaeger van Fedustria wijst erop dat het aandeel van China altijd al vrij groot is geweest in België. "We denken dat een deel van de invoer vanuit China vorig jaar via een ander Europees land werd gedeclareerd. Maar het is een indruk, we kunnen dat niet hard maken", zegt hij.

Langs de exportzijde valt op dat Belgische meubelbedrijven veel meer hebben geëxporteerd naar niet-Europese markten (+22,3 procent). Koplopers zijn de Verenigde Staten (+41,5 procent) en enkele markten in het Midden-Oosten.

De export naar Saoedi-Arabië nam bijvoorbeeld toe van ongeveer 0,5 miljoen euro in de eerste zes maanden van vorig jaar tot 6 miljoen euro tijdens de eerste helft van dit jaar. De minder dure euro tegenover de dollar maakt de Belgische collecties op verre markten weer meer concurrentieel, luidt het.