Comité P onderzoekt schot op 14-jarige meisje

Het Comité P opent een onderzoek naar de interventie van het Antwerpse Snelle Respons Team in een jeugdinstelling in de stad, waarbij op een 14-jarig meisje geschoten werd. Dat schrijft De Standaard en is bevestigd aan onze redactie.

Bij de interventie schoot een agent van het team met een "less lethal" wapen een plastic kogeltje af op een 14-jarig Syrisch meisje, dat zichzelf wilde verwonden en anderen bedreigde met een glasscherf. Het meisje hield een blauwe plek op haar been aan het schot over.

Het incident veroorzaakte heel wat commotie. Volgens een interne audit van de Antwerpse politie hebben de agenten op de juiste manier ingegrepen. Ook de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) verdedigde de interventie.

Maar kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen reageerde "verontrust" op het incident. "Kinderen die gevlucht zijn voor oorlog opnieuw met wapens benaderen, keuren we af. Dat het antwoord op de kwetsbaarheid van een jongere en van een instelling een kogel is, is absoluut onaanvaardbaar. Op kinderen schiet je niet."

De commotie is ook het Comité P niet ontgaan, dat de zaak gaat onderzoeken. Het Comité P bestaat uit vijf magistraten, die toezicht houden op de politiediensten.

Nog maar twee maanden actief

Het Snelle Respons Team werd zo'n twee maanden geleden in het leven geroepen om snel te kunnen optreden bij ernstige incidenten waarbij vuurwapens gebruikt worden. De invoering ervan werd versneld door de recente terreurdaden in onder meer Brussel en Parijs. Het SRT in Antwerpen is sinds begin september operationeel.

Een SRT bestaat uit drie agenten die snel inzetbaar zijn. Ze hebben semi-automatische wapens ter beschikking die meer vuurkracht hebben dan de normale politiewapens. Ze beschikken ook over "less lethal" wapens die in principe niet dodelijk zijn en die kunnen worden ingezet bij het bedwingen van grote menigtes. Met zo'n wapen is op het 14-jarige meisje geschoten.

Bottinekes

Het is niet de eerste keer dat een interventie van de Antwerpse politie tot een onderzoek door het Comité P leidt. Het Comité deed dat eerder al bij een interventie van het Antwerpse Bijzonder Bijstandsteam (in de volksmond de Bottinekes genoemd) in een politiecel in Mortsel. Na die interventie stierf Jonathan Jacob in zijn cel.