Cubofuturistisch én profuturistisch werk ontdekt onder "Zwart vierkant"

Onder het beroemde werk "Zwart vierkant" van de Russische schilder Kazimir Malevitsj schuilen nog twee andere werken. Dat heeft de Tretjakovgalerij in Moskou ontdekt, zo meldt de Russische televisiezender Koeltoera. Het zou gaan om een cubofuturistisch en een protofuturistisch werk.

Volgens Jekaterina Voronina, deskundige wetenschappelijk onderzoek bij de vermaarde galerij, was het al bekend dat er zich nog één werk onder het beroemde schilderij bevond. Nu blijkt dat het om twee stuks gaat.

Het cubofuturistische werk is een combinatie van rechthoeken en krommen, het protosuprematistische een verzameling van geometrische vormen in diverse kleuren (rood, blauw, geel en groen) tegen een zwarte achtergrond.

Daarnaast werd ook een inscriptie van de schilder ontdekt die over "Zwart vierkant" zou gaan. "Negers die elkaar in een grot bevechten", staat er te lezen. Duidelijk een verwijzing naar een ander werk van hem, genaamd "Gevecht onder negers in een grot tijdens de nacht". De kans lijkt groot dat Malevitsj die gebeurtenis heeft herleid tot een zwarte vierkante oervorm.

De ontdekking zal normaal volgende week woensdag officieel worden voorgesteld tijdens de opening van een tentoonstelling.