El Arbi: "Blij dat tumult niks met inhoud van "Black" heeft te maken"

Te weinig tickets en jongeren onder de zestien die alsnog de vertoning van "Black" wilden meepikken. Dat is volgens regisseur Adil El Arbi de oorzaak van het tumult in Kinepolis Brussel gisteravond. "Elders in Brussel en ook in Vlaanderen zijn alle vertoningen vlot verlopen." Vanaf vanavond is de film opnieuw in Kinepolis Brussel te zien.
Bilall Fallah en Adil El Arbi (rechts).

Gisteren is "Black" in ons land in de zalen gekomen. De film van Adil El Arbi en Billall Fallah vertelt het liefdesverhaal tussen een jongen en een meisje die lid zijn van rivaliserende stadsbendes in Brussel. Net in die stad is gisteravond tumult ontstaan bij de vertoning van de film van 17 uur in de Kinepolis. Twee zalen werden ontruimd. De voorstelling van 19.45 uur werd geannuleerd.

"Op basis van wat ik hoor, had het tumult niks met de inhoud van de film te maken en daar ben ik blij om", vertelt El Arbi in een reactie aan onze redactie. "De vertoning van 17 uur was immers amper begonnen of de problemen begonnen al."

Zelf ziet de regisseur twee oorzaken voor het tumult: de grote toeloop en het feit dat de film een 16-pluslabel draagt. "Superveel mensen wilden de film zien en er waren niet genoeg tickets. Onder hen waren verschillende jongeren van veertien en vijftien die de vertoning wilden bijwonen, maar niet mochten. Dat wekte frustratie op. Sommigen onder hen hebben een ticket voor een andere film gekocht en hebben vervolgens geprobeerd de zaal waarin "Black" werd vertoond binnen te geraken."

"In de UGC op het Brouckèreplein zijn er geen problemen geweest", benadrukt El Arbi. "Ook in Vlaanderen zijn alle voorstellingen vlot verlopen. Ik heb gehoord dat de zalen overal waren uitverkocht en dat veel mensen op het einde van de voorstelling hebben geapplaudisseerd."

Veiligheidspersoneel

Kinepolis Brussel laat intussen weten dat "Black" vanaf vanavond weer in het bioscoopcomplex is te zien. De bioscoop zet wel bijkomend veiligheidspersoneel in en wil de situatie dag per dag evalueren. De leeftijd van alle bezoekers wordt extra gecontroleerd. Indien de problemen zich herhalen, haalt Kinepolis Brussel de film uit roulatie.

14.000 bezoekers

De film heeft op zijn eerste dag 14.000 bezoekers gelokt, onder wie 2.500 in de drie Brusselse bioscopen waar de film geprogrammeerd staat. Verschillende bioscopen laten weten dat ze de komende dagen de zaalcapaciteit zullen verhogen.