Europa legt geld op tafel om migratie tegen te houden

De Europese Commissie en de EU-lidstaten leggen samen 3,6 miljard euro op tafel voor een fonds dat de toestand in Afrika moet stabiliseren, in de hoop dat dit de migratiegolf richting Europa zal doen opdrogen. De Europese Commissie draagt 1,8 miljard bij en de lidstaten samen nog eens 1,8 miljard. Dat heeft EU-president Donald Tusk aangekondigd op de top van de EU en Afrika in Malta. De Belgische bijdrage tot het fonds komt neer op 10 miljoen euro.
EU-president Donald Tusk en de Franse president François Hollande

Door de situatie van de Afrikaanse landen te verbeteren en de lokale economieën te ondersteunen, hoopt Europa dat minder Afrikanen naar Europa zullen komen. Het Europese fonds moet dienen om jobs te creëren, voedselzekerheid te garanderen, de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren en conflicten te vermijden.

"Als het fonds voor Afrika en onze aanpak geloofwaardig willen zijn, moeten alle lidstaten bijdragen in overeenstemming met de 1,8 miljard euro die de EU vrijmaakt", zegt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Alle aanwezige regeringsleiders hebben in Malta de oprichtingsakte van het steunfonds ondertekend. In de praktijk hebben de lidstaten nog maar 78 miljoen van de beloofde 1,8 miljard euro toegezegd.

Hoe dan ook hopen de EU-landen dat de Afrikaanse regeringsleiders zich nu zullen engageren om afgewezen en teruggestuurde asielzoekers terug op te nemen. "Het kan niet dat men erop aandringt om de Afrikanen terug op te nemen terwijl men intussen wel Syriërs en anderen opvangt", reageert de Senegalese president Macky Sall. Hij vindt een dergelijke verschillende aanpak discriminerend.

Sommige Afrikaanse leiders pleiten voor meer legale manieren om naar Europa te komen, maar dat ligt gevoelig in de EU.