Geert Bourgeois: "Peumans tikt Turtelboom niet op de vingers"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is het niet eens met zijn partijgenoot en Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans. Die heeft kritiek op de manier waarop minister Annemie Turtelboom (Open VLD) de nieuwe verkeersbelasting en de energieheffing door het parlement wil krijgen. In het programma "Terzake" zegt Bourgeois dat de discussie vooral over de procedure gaat.

In een mail die Peumans naar enkele collega's had gestuurd, liet de parlementsvoorzitter uitschijnen dat hij zich vragen stelt bij de manier waarop minister van Energie Turtelboom de nieuwe verkeersbelasting en de energieheffing door het parlement wil krijgen. Turtelboom wil die laten behandelen als een amendement aan het programmadecreet. Maar volgens Peumans druist dat in tegen de regels en moet ze een voorstel van decreet indienen. Dat laatste maakt het mogelijk om nog een parlementaire discussie te voeren. Erg belangrijk bij die thema's, vindt Peumans.

"Voor alle duidelijkheid: hij heeft Turtelboom niet op de vingers getikt", laat Bourgeois weten in Terzake. "Maar Peumans hecht veel belang aan procedures. Ik verschil met hem van mening in die zin dat ik vind dat er ook bij een programmadecreet voldoende ruimte is voor maatschappelijke discussie."

Teefjes

Los van de heisa rond de procedure wil Bourgeois vooral dat de maatregelen nu snel genomen worden en dus op een even snelle manier door het parlement gaan. "Collega's Muyters en Crevits hebben dat ook al meegemaakt. Het komt er dan op aan om een ander ontwerp van decreet te maken, dat parallel meegaat."

Om af te ronden, werd de minister-president nog gevraagd naar het optreden van Peumans in het programma "De slimste mens", waarin hij als "hond" naar de ministers Turtelboom, Crevits en Schauvliege verwees als de teefjes van het Vlaams Parlement. "Dit zou ik niet doen. Ook al is het in een ludieke context. Dat zou niet mijn woordkeuze zijn."