Grieken leggen 24 uur het werk neer tegen besparingsplan

Uit protest tegen de harde besparingskoers van de Griekse regering is in Griekenland een 24 urenstaking aan de gang.

Door de staking liggen het openbaar vervoer en de overheidsinstellingen grotendeels lam, zo meldt vakbond GSEE. Zo wordt er gestaakt bij de veerboten, spoorwegen en metro's. Staatsscholen en alle overheidsinstanties blijven gesloten, artsen in publieke ziekenhuizen behandelen enkel nog noodgevallen. Ook de meeste archeologische sites en musea zijn gesloten.

Bij het vliegverkeer zijn nagenoeg alle binnenlandse vluchten geschrapt, internationale verbindingen zouden daarentegen normaal worden bediend. Bij radio en televisie zijn er sinds 6 uur plaatselijke tijd geen nieuwsuitzendingen, aangezien ook de journalisten voor 24 uur het werk neerleggen.

Tot de staking was opgeroepen door de drie belangrijkste vakbonden van Griekenland. Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wordt daarbij een vreemde logica gehanteerd: