IJskappers ziek omdat het buiten te warm is

De opening van het IJssculpturenfestival in Brugge komt in het gedrang omdat verschillende artiesten ziek in bed liggen. Niet omdat het binnen te koud is, wel omdat het buiten te warm is.

"Om ijssculpturen te maken moeten we het gemiddeld -15 graden zijn in de hal. Maar omdat het verschil met de buitentemperatuur wel 35 graden bedraagt, hebben heel wat artiesten last van zware verkoudheden en bronchitis", zegt organisator Francis Vandendorpe.

Of de opening van het IJssculpturenfestival op 20 november in het gedrang komt, is onduidelijk. Niet alleen de zieke artiesten zorgen voor vertraging, de organisatoren krijgen de hal ook niet koud genoeg. "De temperatuur zou er in ideale omstandigheden -20 graden moeten zijn. Zo kunnen we de sculpturen vlotter op elkaar plaatsen en er stukken uithakken. Het zo stevig laten vriezen gaat moeizaam wanneer het buiten zo warm is."

De temperaturen van de eerste tien dagen van november zijn abnormaal voor de tijd van het jaar. "De gemiddelde temperatuur lag rond 13,7 graden, terwijl we normaal temperaturen meten rond de 8,5 graden", zegt KMI-weerman David Dehenauw. Ook de komende dagen blijft het zachter dan normaal, al worden de hoge temperaturen van de afgelopen dagen niet meer gehaald.