Jeroen Brouwers wint ECI-Literatuurprijs voor "Het hout"

De Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers heeft voor zijn boek "Het hout" de ECI-Literatuurprijs gewonnen, de vroegere AKO-Literatuurprijs. Hij krijgt 50.000 euro en een kunstwerk. "Hier had ik niet op gerekend", zegt hij.

De uitreiking van de ECI-Literatuurprijs - de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek - vond vanavond plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en was live te volgen in "Nieuwsuur" op de Nederlandse zender NPO 2. Brouwers zelf was niet aanwezig bij de uitreiking door zijn slechte gezondheid.

De jury koos met "Het hout" volgens voorzitter Andrée van Es voor "een uitzonderlijk boek met meesterschap, stilistische brille, beklemming en verlossing". Na de bekendmaking werd live overgegaan naar Zutendaal, waar de schrijver een eerste reactie gaf vanuit zijn huis.

"Ik voel veel vreugde. Dat geldbedrag komt zeer van pas. Hebt u dat bij", vroeg hij al lachend. "Ik had hier zeker niet op gerekend. Ik dacht dat ik wel een kans maakte, maar de andere genomineerden waren ook niet mis."

De roman "Het hout" gaat over onderdrukking en seksueel misbruik op een katholiek jongensinternaat en haalde het van vijf andere kandidaten. Het gaat om Stephan Enter (“Compassie”), Mark Schaevers (“Orgelman”), Inge Schilperoord (“Muidhond”), P.F. Thomese (“De onderwaterzwemmer”) en Annelies Verbeke (“Dertig dagen”).

Brouwers krijgt een beeld van Rengin Tumer en 50.000 euro. Vorig jaar ging de toen nog AKO-Literatuurprijs naar Stefan Hermans voor “Oorlog en terpentijn”.