Koerden zijn offensief begonnen om Iraakse stad Sinjar te heroveren op IS

Met de hulp van de internationale coalitie zijn de Koerden in Noord-Irak een grootschalig offensief begonnen tegen de terreurorganisatie IS. Ze wil de strategisch belangrijke stad Sinjar, heroveren. De Koerdische peshmerga-strijders slaagden er alvast in om een deel van de belangrijke verbindingsweg tussen de IS-bastions Raqqa, in Syrië, en Mossoel, in Irak, in handen te krijgen.

Volgens Koerdische bronnen nemen 7.500 peshmerga-strijders aan het offensief deel. Gevechtsvliegtuigen van de door de VS geleide coalitie voerden volgens het Pentagon intensieve luchtaanvallen uit op IS-doelwitten. Ook strijders van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK nemen aan de strijd deel, meldde het Koerdische persagentschap Fira.

Sinjar is van groot strategisch belang. Over de weg van Raqqa naar Mossoel transporteren de extremisten strijders en voorraden. Sinjar behoort tot de gebieden die zowel door de Koerdische autonome regering in Noord-Irak als de centrale regering in Bagdad al jaren geclaimd worden. Als bastion van de jezidi's heeft de stad ook een grote symbolische waarde.

De Peshmerga rukten op uit drie richtingen en heroverden ten noorden van Sinjar enkele dorpen. De Koerdische nieuwssite Rudaw meldde straatgevechten in Sinjar. De extremisten zetten zelfmoordkandidaten in tegen de Koerden. Via het internet verklaarden ze dat tientallen Koerdische aanvallers werden gedood of verwond. Volgens Koerdische bronnen wordt Sinjar verdedigd door ongeveer 600 IS-strijders.

Duivelaanbidders

IS had de regio rond Sinjar in augustus 2014 overrompeld. Tienduizenden mensen vluchtten het Sinjar-gebergte ten noorden van de stad in. Het gebied wordt overwegend bewoond door de religieuze minderheid van de jezidi's. Die worden door IS als "duivelsaanbidders" vervolgd. Onder andere de vrees voor een volkerenmoord op de jezidi's leidde ertoe dat de VS in 2014 met luchtaanvallen tegen de IS tussenbeide kwam in het conflict. Tot op vandaag bevinden zich nog honderden meisjes en jonge vrouwen van de jezidi's als slavinnen in handen van de extremisten.

De Peshmerga-strijders zijn de belangrijkste bondgenoten van het Westen in Irak. Enkele landen steunen de Koerden met wapens en opleidingsprogramma's. De Iraakse Koerden staan tegenover IS langs een 1.000 kilometer lang front.