Roeselare bindt strijd aan met fietsdiefstallen

De stad Roeselare en de politie van de zone Riho willen de strijd tegen fietsdiefstallen en verkeersovertreders in de Roeselaarse stationsbuurt strenger aanpakken. Er komen vier camera’s in de fietsenstallingen en één camera met nummerplaatherkenning om automobilisten die het busplein kruisen, te bekeuren.

Begin dit jaar rolden de stad, de politiezone en het fietspunt Eco-Velo een actieplan uit om het stijgende aantal fietsdiefstallen een halt toe te roepen. In dat plan werden zowel preventieve, curatieve als repressieve acties uitgewerkt: betere info over goede sloten, labelacties, toezicht door de stadswachten, de website gevondenfietsen.be,… Sinds twee maanden is ook een voormalige politieman als vrijwilliger ingeschakeld om eigenaars van teruggevonden fietsen terug te vinden.

Dit jaar werden in Roeselare 424 fietsdiefstallen geregistreerd, waarvan 166 in de stationsomgeving. Ten opzichte van vorig jaar daalde het gemiddelde aantal fietsdiefstallen per maand wel van 64 naar 42. Dezelfde tendens aan het station: van 24 naar 16 per maand.

Toch stelt men vast dat fietsdiefstallen een hardnekkig probleem zijn, met ups en downs. Daarom komen er vier extra camera’s in de fietsenstalling onder het viaduct in de Ardooisesteenweg die met heel scherpe beelden identificatie zal toelaten van wie de fietsenstallingen binnen en buiten gaat.

Een ander hardnekkig probleem in de stationsbuurt zijn automobilisten die, ondanks duidelijke verbodsborden, het busplein blijven kruisen om van en naar de Jules Lagaelaan of de Ardooise- of Beversesteenweg te rijden. Vanaf maandag zal er een camera met nummerplaatherkenning actief zijn. Overtreders krijgen een GAS-boete van 55 euro. Tellingen toonden aan dat er zo’n 200 overtreders per dag zijn. "Dat brengt de veiligheid van de fietsers, voetgangers en bussen op het plein in gevaar", klinkt het.