Scheurtjescentrales tegen eindejaar heropgestart

Het is zo goed als zeker dat de twee zogenoemde scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 nog voor het einde van dit jaar kunnen opstarten. Dat heeft VRT Nieuws uit meerdere betrouwbare bronnen vernomen. Daarmee komt een einde aan ruim 3 jaar onduidelijkheid over de twee centrales. De centrales zijn samen goed voor een derde van onze elektriciteitsproductie uit kernenergie. Dat betekent dat we 17 à 18 procent meer stroom zullen kunnen maken.

In de zomer van 2012 kwam uitbater Electrabel met onrustwekkend nieuws: in de stalen wand van het kernreactorvat van Doel 3 waren duizenden onzuiverheden, zogenoemde scheurtjes, gevonden. Ook Tihange 2 bleek aangetast. In overleg met het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gingen de kernreactoren dicht.

Tests moesten vervolgens uitwijzen of de stalen kernreactorvaten niet te zeer verzwakt waren. Een jaar later, in de zomer van 2013, kwamen de autoriteiten met goed nieuws: de kernreactoren mochten op basis van positieve resultaten uit een eerste reeks testen opnieuw opstarten.

Op verzoek van het FANC werd er tegelijkertijd met de heropstart een tweede reeks testen uitgevoerd. Uit een van die tests bleek dat de onzuiverheden het staal wel konden verzwakken. Daarop werden de twee kernreactoren opnieuw stilgelegd in maart 2014.

In februari dit jaar kwam er opnieuw slecht nieuws: extra onderzoek had namelijk uitgewezen dat er nog meer onregelmatigheden in de kernreactorwanden zaten. Zo waren er in Doel 3 niet 8.000 maar wel 13.000 scheurtjes. In Tihange 2 waren er niet 2.000 maar 3.000.

Maar nu, ruim anderhalf jaar later, en na een hele reeks bijkomende tests, blijken de resultaten toch geruststellend. Een laatste controle door een onafhankelijk Amerikaans onderzoekslab was ook positief.

Officieel heeft de nucleaire waakhond FANC nog geen toestemming voor de heropening gegeven. Verwacht wordt dat dit de komende dagen of weken zal gebeuren.

Concreet betekent dit dat er voor onze elektriciteit een vermogen van 2.000 megawatt bijkomt, wat gelijk is aan zowat 16 procent van onze totale behoefte.