Syriza staakt tegen zichzelf in Griekenland: hoezo?

De linkse regeringspartij Syriza heeft opgeroepen om massaal deel te nemen aan de staking van de vakbonden tegen het beleid van de Griekse regering, geleid door ... Syriza. Het lijkt wel een Griekse versie van het drama "Kramer vs.Kramer", hoewel Syriza zelf wel degelijk een logische verklaring voor deze merkwaardige demarche heeft.

De grote vakbonden leggen vandaag Griekenland lam uit protest tegen de harde besparingen die de regering-Tsipras doorvoert op vraag van Europa. Vorige maand nog zei premier Alexis Tsipras nog dat dit "de enige weg" is voor het land om uit de economische crisis te komen.

Griekenland heeft van de schuldeisers in totaal 86 miljard euro aan extra noodsteun toegezegd gekregen, maar moet in ruil wel nog verder het mes zetten in de overheidsuitgaven. Premier Alexis Tsipras (foto) en minister van Financiën Efklidis Tsakalotos hebben daarover in augustus een akkoord gesloten, zij het met enige tegenzin. Tsipras had het in dat verband al over "een pijnlijk compromis" en over "een tactische terugtrekking".

Het is duidelijk dat Syriza op zijn zachtst gezegd een koele minnaar is van het beleid dat ze zelf moet uitvoeren. Dat de partij oproept om vandaag mee te staken, beschouwt ze zelf als een actie tegen het beleid dat wordt opgelegd door Duitsland, de eurogroep en de Europese Unie.

Vanuit de Griekse regering zelf komt er geen officiële reactie in verband met de staking van vandaag. Ironisch genoeg is premier Tsipras nochtans leider van de partij die mee oproept om actie te voeren.

Geen Grieks drama à la "Kramer vs. Kramer" dus, maar op zijn minst wel een schizofrene politieke houding van Syriza. Dit alles speelt zich af tegen een achtergrond waarbij de eurogroep heeft beslist om een schijf noodhulp van 2 miljard euro nog niet vrij te geven, omdat Athene nog niet aan alle voorwaarden heeft voldaan.

In die zin moeten de kritische bedenkingen van minister van Financiën Johan Van Overtveldt worden begrepen. Die had het op Twitter over een "vreemde en gevaarlijke logica in Athene".