Vandeurzen wil met "vergrootglas" kijken naar het schietincident

“Het is noodzakelijk om met een vergrootglas te kijken naar wat er gebeurd is. Maar laten we alsjeblieft wachten tot we de feiten volledig kennen voor we met grote woorden beginnen te zwaaien.” Dat zei Jo Vandeurzen tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement.

Hij doet deze uitspraak naar aanleiding van het schietincident in Antwerpen. Het Snelle Respons Team schoot daar op 1 november een 14-jarig meisje in een jeugdinstelling neer met een plastic kogel. Het incident veroorzaakte heel wat commotie.

“Dat er achterdocht is over hoe de zaken gelopen zijn, dat begrijp ik en vind ik zelfs terecht. Maar het is gemakkelijk om daar achteraf over te oordelen. Je moet maar in de schoenen van die politieagenten staan, met iemand voor je neus die zichzelf en anderen wil verwonden. Of het dan gerechtvaardigd is om een kogel af te vuren, dat kan je maar inschatten als je volledig zicht hebt op de zaken”, zegt Vandeurzen.

Wachten dus op de analyse van het Comité P en de dialoog tussen het agentschap Jongerenwelzijn en de korpschef. Vandeurzen: “Als uit die analyses zou blijken dat er bijkomende afspraken gemaakt moeten worden, dan ben ik de eerste om die conclusie te trekken. En dan zal ik er zeker voor zorgen dat de dialoog deftig wordt aangevat.”