VN denkt na over vredesmacht voor Burundi

De Verenigde Naties bestuderen de mogelijkheid om een vredesmacht naar Burundi te sturen. Mocht de toestand in het Centraal-Afrikaanse land verder ontsporen, kunnen er blauwhelmen van de Monusco-vredesmacht in Oost-Congo naar Burundi worden gestuurd. Morgen stemt de Veiligheidsraad over een resolutie die het geweld in het land streng veroordeelt.

Mocht het geweld erger en niet meer beheersbaar worden, onderzoekt de VN de mogelijkheid om blauwhelmen naar Burundi te sturen. Dat melden verschillende diplomaten bij de VN. "Een mogelijkheid is om soldaten van de Monusco (de VN-vredesmacht in Oost-Congo,nvdr.) naar het land te sturen", zegt een diplomaat tegen het Franse persagentschap AFP. De VN-vredesmacht in Oost-Congo telt 20.000 manschappen.

Morgen stemt de VN-Veiligheidsraad over een resolutie over Burundi. Daarin worden de moorden, folteringen en andere mensenrechtenschendingen in het land scherp veroordeeld en wordt gedreigd met sancties als het geweld niet ophoudt.

De Amerikaanse president Barack Obama is bezorgd over de gebeurtenissen in Burundi. In een telefoongesprek met zijn Zuid-Afrikaanse collega Jacob Zuma vraagt hij dat Zuid-Afrika zou meewerken aan een oplossing.

De voorbije maanden zijn al minstens 240 doden gevallen in Burundi. Duizenden Burundezen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. De onrust heeft te maken met de derde ambtstermijn van president Pierre Nkurunziza, die niet helemaal in overeenstemming is met de Burundese grondwet en die op verzet stuit bij de oppositie. Dat verzet wordt gewelddadig onderdrukt door de Burundese veiligheidsdiensten.