Volkswagen biedt sjoemelaars amnestie aan

Werknemers van Volkswagen die betrokken zijn bij het dieselschandaal zullen niet gestraft worden en kunnen bij de Duitse autobouwer blijven werken, als ze nog voor het einde van deze maand informatie geven over wat er precies is gebeurd. Dat schrijven Duitse media.

Midden september kwam aan het licht dat Volkswagen in de Verenigde Staten met de software van honderdduizenden auto's had geknoeid om de uitstoot van schadelijke stoffen te verdoezelen. Later gaf Volkswagen toe dat het wereldwijd om zo'n 11 miljoen auto's ging.

Het schandaal leidde al tot het ontslag van topman Martin Winterkorn, maar volledige duidelijkheid over wat er precies gebeurd is en wie er allemaal bij betrokken was, is er nog steeds niet. Veel topingenieurs en technici bij Volkswagen zouden bang zijn om hun baan te verliezen als ze zeggen wat ze weten en bekennen dat ze bij het schandaal betrokken waren.

Volkswagen hoopt die informatie nu te verkrijgen door hen nog tot eind deze maand amnestie te verlenen. Dat wil zeggen dat ze niet gestraft zullen worden en bij Volkswagen kunnen blijven werken, tenminste als ze informatie geven over wat er precies met de sjoemelsoftware is gebeurd.

Een woordvoerder van Volkswagen wilde niet nader ingaan op de zaak, maar zei wel dat "een dergelijk onderwerp" besproken wordt. Het bedrijf wees er verder op dat er een soort ombudsman is bij Volkswagen bij wie werknemers terechtkunnen, ook anoniem.