Wat na Sharm el Sheikh?

Reizigers die hun reis naar Sharm el Sheikh moeten omboeken, kiezen vooral voor de Egyptische badplaatsen Hurghada en Marsa Alam aan de Rode Zee. De Canarische eilanden vormen ook een aantrekkelijk alternatief, zegt Hans Vanhaelemeesch van Jetair.

“We stellen vast dat onze klanten die een reis hadden geboekt naar Sharm ‘el Sheikh vooral kiezen voor de Egyptische badplaatsen Hurghada en Marsa Alam, of voor de Canarische eilanden. Dat is op zich niet verwonderlijk, want deze gebieden bieden dezelfde zonzekerheid", zegt Hans Vanhaelemeesch van Jetair.

Volgens Jetair gaat het in totaal over 420 reizigers. Of dat al deze mensen hun reis zullen omboeken, is nog onduidelijk. “Maar we verwachten toch dat het merendeel zal kiezen voor een andere bestemming. Veel mensen hebben nu eenmaal een vaste vakantieperiode gekregen van hun werkgever en zien hun reis liever niet in het water vallen", zegt Vanhaelemeesch.

Thomas Cook verwacht dat 80 procent van hun reizigers een andere bestemming zal kiezen. Op de populaire alternatieven hebben ze nog geen zicht.

De vluchten naar Sharm el Sheikh worden door de touroperators tot eind december geannuleerd. De maatregel volgt het negatieve reisadvies van Buitenlandse Zaken dat reizen naar de Egyptische badplaats sterk afraadt. Daar stortte op 31 oktober de Russische Airbus A321 neer die op weg was naar Sint-Petersburg. Mogelijk zat er een bom in het vliegtuig.