1.774 asielzoekers wachten op registratie bij Dienst Vreemdelingenzaken

Vanmiddag hadden 1.774 asielzoekers een oproepingsbrief waarmee ze zich de volgende twee weken moeten aandienen voor registratie bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Het burgerplatform laat inmiddels weten dat het de afgelopen week 400 mensen heeft ondergebracht in noodopvang en dat 827 mensen de nacht buiten doorbrachten.

Omdat de DVZ woensdag dicht was, was de wachtrij op de Antwerpsesteenweg donderdag lang: 260 asielzoekers konden de wachtzaal binnen voor registratie, 372 werden geweigerd. Ook vrijdagmorgen was er veel volk: 205 mensen konden zich registreren en nog eens 245 kregen een oproepingsbrief voor donderdag 26 en vrijdag 27 november. Zo zijn de komende twee weken bij de DVZ nu al volgeboekt.

De vooropvang in het WTC III-gebouw zit dan ook zo goed als vol. In de A-site, met 500 vooropvangplaatsen beheerd door het Franstalige Rode Kruis, sliepen 464 mensen en in de B-site van Rode Kruis Vlaanderen 498, waarvan 361 in vooropvang en 137 geregistreerde asielzoekers die wachten op een plaats in de opvangcentra van Fedasil. Negentig mensen konden terecht in het burgeronthaal van het Rode Kruis.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen, dat vier avonden per week op het terrein aanwezig is, hekelt het systeem. "Mensen moeten urenlang wachten voor ze zich kunnen registreren en de afgelopen dagen konden honderden mensen gewoon niet binnen in WTC III, met of zonder oproepingsbrief. Ook de bewering dat de zwaksten telkens worden opgevangen klopt niet. Woensdagavond hebben wij nog een dertigtal niet-begeleide jongeren tussen 15 en 17 jaar op straat aangetroffen", zegt directeur Els Keytsman. "Gelukkig kunnen er nog mensen terecht in de Sint-Rochuskerk, in het station of bij de verschillende burgerinitiatieven."

Ook het Burgerplatform luidt de alarmbel. Vierhonderd mensen hebben de afgelopen week in noodopvang doorgebracht en in totaal nog eens 827 mensen brachten de nacht op straat door, voor de Dienst Vreemdelingenzaken of WTC III. "Deze situatie is niet meer aanvaardbaar voor uitgeputte mensen die de oorlog ontvluchtten, en niet meer houdbaar voor de burgers die het werk van de staat opknappen", zegt het platform in een persbericht.