70 miljoen telefoongesprekken van Amerikaanse gevangenen gelekt

Het Amerikaanse onderzoeksjournalistencollectief The Intercept heeft de hacking van 70 miljoen telefoongesprekken van Amerikaanse gevangenen aan het licht gebracht. Het gaat om gegevens die door het Amerikaanse telecombedrijf Securus opgenomen en opgeslagen werden. Ook geheime gesprekken tussen advocaat en gevangene werden opgenomen en opgeslagen.
Copyright © Everett Collection / Everett Collection

Via een anonieme bron kreeg The Intercept inzage in de gegevens van 70 miljoen gesprekken die gevoerd werden door gevangenen met de buitenwereld via Securus, een telecombedrijf dat instaat voor die communicatie in meer dan 2.200 Amerikaanse strafinstellingen.

Dat bedrijf beloofde strikte veiligheid van die gegevens, al doen deze onthullingen alleszins anders vermoeden. The Intercept kreeg de gegevens in handen van 70 miljoen telefoongesprekken gevoerd tussen december 2011 en de lente van 2014 door 63.000 gevangenen. Maar wat volgens de journalisten erger is, zijn de minstens 14.000 opnames van telefoongesprekken tussen gedetineerden en hun advocaten.

In de VS worden telefoongesprekken tussen de gevangenis en de buitenwereld opgenomen en opgeslagen. Redenen hiervoor zijn het voorkomen van ontsnappingen en opstanden, het onder druk zetten van getuigen, etc.

Maar die gesprekken tussen advocaat en cliënt zijn beschermd volgens het zesde amendement in de Amerikaanse grondwet en mogen bijgevolg niet opgenomen en zeker niet opgeslagen worden, omdat dit een eerlijke rechtsgang in de weg staat. Het aantal gesprekken ligt volgens The Intercept bovendien hoger dan 14.000, want mobiele nummers werden niet opgenomen in het onderzoek.

Volgens David Fathi, voorzitter van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU's National Prison Project, gaat het om de "grootste inbreuk op het advocaat-cliënt privilege in de moderne Amerikaanse geschiedenis, en dat is zeker iets om ons zorgen om te maken (...) Heel wat rechten van gevangenen zijn beperkt door hun straf of gevangenschap, maar de bescherming van het privilege tussen advocaat en cliënt is dat niet", zegt Fathi.

The Intercept is het journalistiek collectief dat gedragen wordt door Pulitzer Prize-winnaar Glenn Greenwald, de man die de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden mee naar buiten bracht.